středa 13. května 2015

Chilli Con Carne

Rychlý a jednoduchý recept. Tento recept má tolik variant, kolik je kuchařů. A ani já jej nikdy neudělám dvakrát stejně.

Nevím na kolik porcí,ale odhadem tak 8 - 10

1 kg vepřového plecka, možno i hovězí kližku nebo hovězí plec, nebo i mleté maso
1 kg cibule
400 g kukuřice (jedno mražené balení)
1 konzerva bílých fazolí v rajském nálevu (možno i více, dle chuti)
1 konzerva červených fazolí (možno i více, dle chuti)
možno přidat i dvě-tři červené či zelené papriky
4 - 5 stroužků česneku (zase možno více)
1 balení směsi koření Chilli Con Carne nebo jednotlivé koření dle chuti - Římský kmín, Oregáno, Pepř mletý, Mletá paprika)
Chilli papričky dle chuti
Sůl
Olej

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a mírně promícháváme do doby, než cibule začne hnědnout a přichytávat se.
Pokud dáváme Přidáme nakrájené papriky, které necháme jen zesklovatět.
Přidáme maso a mícháme, dokud se nezatáhne, v případě mletého jen do zešednutí.
Přidáme kukuřici a fazole. Pokud jsou fazole hodně měkké už v konzervě, přidáme je až tak cca půl hodiny před koncem vaření.
Přidáme sůl, koření a Chilli papričky.
Počkáme až vše pustí šťávu a dusíme. Můžeme přidat vodu, tak aby bylo vše potopené.
Na mírném ohni děláme za občasného míchání tak hodinu a půl.
Možno uvařit i v tlakovém hrnci. Potom doporučuji použít nepředvařené fazole, které před vařením jen namočíme. Var pak probíhá cca 30 minut od chvíle, kdy začne papiňák syčet.
Když už je maso a fazole dostatečně měkké, zahustíme jíškou nebo jen hladkou moukou ve vodě a necháme projít varem, aby se vše spojilo.
Nejlépe podávat s chlebem nebo s pita chlebem.
Dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat

Blog je mrtev

 P o několika marných pokusech oživit toto místo, si i Google všiml. že sem skoro nikdo nechodí a že zde není nový obsah. A tak to přiznávám...