úterý 6. ledna 2015

Obyčejná olejová buchta

Slíbil jsem nějaké ty recepty. Tak tenhle je první a nejjednodušší. A nejjednodušší je, pokud jej děláte v takovém tom šlehacím robotu - to prostě jen přidáváte přísady jednu za druhou a ono se to samo míchá a šlehá...

Původní recept je z maminčiny ručně psané kuchařky a poprvé jsme podle ní pekl někdy na přelomu 1989 a 1990... A první buchta takto upečená byla třešňová bublanina

Tak tady je vlastní recept:

3 vejce – žloutky + sníh
2 hrnky cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
4 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

kůra a šťáva z jednoho nechemicky ošetřeného citronu

žloutky a cukr vyšleháme do pěny,
přidáme kůru a šťávu z citronu, 
olej, hrnek mléka a dva hrnky mouky,
smícháme a dodáme zbytek mléka a zbytek mouky s práškem do pečiva.
Nakonec jemně vmícháme sníh.

Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě při cca 180 °C asi 50 – 60 minut.
Pokud pečeme buchtu na plechu, je čas pečení potřeba upravit podle výšky těsta.

Pokud jsme příliš líní a máme dobrý elektrický šlehač je možné vyšlehat vejce i s bílky dohromady.
Pro zpestření je možné polovinu těsta obarvit polévkovou lžící kakaa a vytvořit tak mramorovou bábovku.
Lze experimentovat i s množstvím oleje a nahradit zhruba půl hrnku za další vejce. Místo jednoho hrnku mouky lze dát hrnek mletých ořechů nebo kokosu...
Dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat

Blog je mrtev

 P o několika marných pokusech oživit toto místo, si i Google všiml. že sem skoro nikdo nechodí a že zde není nový obsah. A tak to přiznávám...